Prakijk YinJan Nijmegen

Hara centrering


Hara verwijst naar je buik (gebied tussen je borst- en schaambeen) en het gevoel daar aanwezig te zijn. Het wordt gezien als je centrum, van waaruit je handelt, je rust ervaart en stabiliteit uit haalt.
Als je leeft vanuit je Hara, is er rust in je lichaam. Je hoofd wordt stil en je waarneming is helder. Opeens weet je wat je moet doen of je zit stil en voelt je alleen gelukkig, vredig.

In het Westen wordt er veel van je gevraagd om in je hoofd aanwezig te zijn. Hierdoor is daar veel energie en minder in de onderkant van je lichaam. Dit leidt tot stress, opgetrokken schouders, hoofdpijn en een gespannen nek. Vaak ook gecombineerd met pijn in de onderrug.
De kunst is om te zakken. De energie weer gelijk over je lichaam te verdelen. Dit vraagt in dit geval om meer aandacht te geven naar de onderkant van je lichaam en met name het centrum, je buik.
Wanneer je meer in je centrum zit, wordt je minder snel uit het veld geslagen. Je staat immers stevig. De aandacht is bij jezelf en vanuit daar in contact met de buitenwereld. Invloeden en vragen van buitenaf hebben minder grip op je, glijden af. Je staat sterk. Je volgt wat voor jou goed voelt.

Op weg hiernaartoe kom je tegen wat je belemmert dan wel tegen houdt om continu in je centrum te zijn. Dit kunnen gedachten zijn, oude gewoonten, emoties, fysieke pijn of spanning. 
Graag zet ik mijn ervaring als Shiatsu massage therapeut en Psycholoog in om je te helpen bij jouw specifieke vraag. 

Ik bied trajecten aan en het is ook mogelijk om een losse sessie te volgen, om uit te proberen.
Afhankelijk van je aanvullende verzekering worden de sessies geheel of gedeeltelijk vergoed. Ze vallen onder alternatieve geneeswijzen. Een verwijzing van de huisarts is niet nodig en er wordt geen aanspraak gedaan op je eigen risico budget.